GALAPAGOS ja PERUU
04.04.2017

6. kuni 16. oktoober 2018
Kutsume teid kaasa seiklema meiega nii maa peal kui vee all. Reisi esimene pool kulgeb sukeldumiste tähe all - safari Galapagose saartel. Aga kui juba nii kaugele on tuldud, pakume võimaluse ka maa peal ringi vaadata. Lisaks Quitole ja Galapagose saartele teeme kuni nädalase põike ka Peruusse. Kõik alljärgnev on hetkel tööversioonis ja muutub konkreetseks u kuu pärast. Võimalus on osaleda vaid sukeldumissafaril ja pärast seda lennata tagasi Eestisse. Teise võimalusena pakume pärast sukeldumissafarit lennata Peruusse ja külastada Machu Picchut ning Amazonase džunglit.
Suured imetajad ja kalad, avastamaa riffid, unikaalselt kaunid vaated ja paljude arvates maailma parimad sukeldumised - just nii sobib kirjeldada GALAPAGOSE SAARI. Ekuadorile kuuluvad saared asuvad mõlemal pool ekvaatorit Vaikse ookeani idakaldal u 1000 km kaugusel Ecuadorist. Arhipelaagi kuuluvad 13 suuremat ja 48 väiksemat saart, moodustades kokku saarestiku maismaa pindalaga üle 12000 km2. Galapagose suurimaks saareks on ISABELLA (4585 km2). 
Miks just siin on paljude sukeldujate arvates maailma parimad sukeldumised? Üks põhjustest on hoovused. Galapagose saari uhuvad 5 erinevat ookeani hoovust: Humboldti hoovus lõunast; Peruu hoovus rannikult; Pinnaalune vastuhoovus (ka nn Cromwelli hoovus) läänest; Panama hoovus ja Veepinna idasuunaline vastuhoovus (piki ekvaatorit suunaga läänest itta). Just võimas veemasside liikumine on see, mis toob kohale väga suured parved väga suuri mereelanikke. Loe lisaks sukeldumistest Galapagosel. Meie eelmise Galapagose külastuse reisikiri on siin ja pilte saab vaadata galeriis. Kes vähegi on plaaninud külastada Galapagose saari sukeldumiseks, võiksid seda teha just nüüd.
LENNUPLAAN
6.OKT. TALLINN – AMSTERDAM
6.OKT. AMSTERDAM – QUITO
8.OKT. QUITO - SAN CRISTOBAL KL.10:15-1250

15.OKT. SAN CRISTOBAL - GUAYAQUIL 13:20-16:10
15.OKT. GUAYAQUIL – AMSTERDAM
15.OKT. AMSTERDAM – TALLINN

REISIPROGRAMM
6.OKT. Transfeer Quito lennujaamast (u 1,5h) hotelli Mercure, kus peatume 2 ööd (h/s sisaldub hinnas). 
7.OKT. Pärast hommikusööki bussiekskursioon Quitos, mille käigus külastame erinevaid Quito vaatamisväärtusi, k.a. Ekvaatoriaal monumenti. 
8.OKT. KL 7:00 transfeer lennujaama, lend Quito - San Cristobal. Pärast maandumist transfeer (u 20 min) sadamasse ja tšekime end laevale HUMBOLDT EXPLORER.
HUMBOLDT EXPLORER on Galapagose olusid arvestades ehitatud safarilaev. Kõik kajutid on varustatud WC, duššide, TV, kapi ja "miljoni dollari vaatega" ookeanile. Laev on 32m pikk, 7,6m lai ja arendab kiirust kuni 12 sõlme. Laeval on kokku 3 dekki, millest 1. ja 2. asuvad kokku 8 külaliste kajutit ning ülemisel Sundekil lisaks baarile ka mullivann.
8. - 15.OKT. teeme safaril kokku kuni 17 sukeldumist, mille jooksul külastame ka Galapagose saarestiku kuulsamaid saari - Darwinit ja Wolfi. Meie eelmistest saarestiku külastusest on jäänud ainult väga head mälestused. Safari jooksul teeme ekskursiooni ka Põhja Seymouri saarele, kus näeme valdavalt erinevaid linnuliike, iguaane ja merilõvisid. Saarel võtavad meid esimestena vastu merilõvid koos iguaanidega. Kõik kohalikud elanikud ei lase ennast turistidest häirida ja eriti linnud torkavad silma oma pungi välimusega. Loomulikult on iga linnu ja looma kohta ka stoori ja aeg saarel läheb lennates. Igasugu kaamerad ja fotokad peavad olema ääreni täis laetud, sest materjali pildistamiseks-filmimiseks on rohkem kui küll. Arvestada tuleb väga intensiivse päikese ja olematute varjumise võimalustega. 
Enamus sukeldumisi on väga selges vees ja selle nädala jooksul näeme väga paljusid ja erinevates oludes haisid (riffi haid, Galapagose haid, vasarhaid jt), mantasid, kilpkonni, merilõvisid, erinevaid rai liike, lugematu hulga mureene, suuri parvesid erinevaid kalu, delfiine ja nn endeemseid liike kalu. Oktoober on parim aeg vaalhaide nägemiseks. Enne ja pärast sukeldumist käib tihe raamatute ja ajakirjade lappamine, millest laeval puudus ei tule. Sukelduda sügavamale, kui 20m pole Galapagosel mingit vajadust ega mõtet. Palju räägitud hoovus jääb oma tugevuse ja olemuse poolest keskmiste hulka, ei midagi liiga keerulist ega rasket.
14.OKT. Pärast hommikust sukeldumist külastame SANTA CRUZ saart, kus külastame Galapagose kilpkonna farmi ja Puerto Ayora linna. Pidulik õhtusöök. Pärast õhtusööki võtame laevaga suuna San Cristobali saarele.
15.OKT. Hommikul hüvastijätt ja suundume lennujaama.

PROGRAMM PERUUS
Guayaquilis lähevad meie teed lahku ja soovijad jätkavad resi, võttes suuna Peruusse.
15.OKT. GUAYAQUIL - LIMA KL. 18:27 - 20:22. Ööbimine hotellis LIMAQ.
16.OKT. Lend LIMA - CUSCO KL. 08:10-09:45. Pärast maandumist Cuscos (3300m üle merepinna) võtab meid vastu kohalik giid. Cuzcot peetakse Lõuna Ameerika arheoloogia keskuseks. Lisaks varemetele on seal palju viiteid ka Inkade kultuurile ja ajaloole. Selleks, et näha enamust  tähtsamatest ajaloo monumentidest, üritame sobitada plaanidesse Cusco linnatuuri bussiga.  Linnatuuril külastaksime Arma Paleed (Plaza de Armas), Katedraali (Cathedral), Koricancha Templit (Koricancha Temple), Kenko Amfiteatrit, Tambomachay, Puca Pucarat ja Sacsayhuaman Fortessi. Nii ehk naa kuhu see Cusco ekskursioon ajaliselt ka ei liiguks, sõidame ühel hetkel ikkagi kohaliku giidiga Sacred Valley`sse. Teele jäävad Pisac, Pisac Market ja maaliline Ollantaytambo – linn, mida on asustatud inkade kõrgkultuurist alates. Linnas jääb meil piisavalt aega ka omal käel tutvuda kohalike elu-olu ja kultuuriga. Pisac`i linn asub Cusco`st 33 km kaugusel kirdes ja linna kõrgemat osa asustasid inkad, kelle elamuid ka näeme. Nn all-linn ehk Pisac`i madalam osa asustati 1582 aastal osana indiaanlastele loodud reservaadist. Lisaks koloniaalehitistele saame külastada väga kirevat indiaanlaste turgu, mis toimub iga päev ja kus kõik pakutav toodang on kohalike elanike käsitöö. Ööbimine hotellis.
17.OKT. SACRED VALLEY – MACHU PICCHU
H/s hotellis. Varahommikul stardime Vistadome rongiga Machu Picchule, mis kokku võtab u 3,5h. Pärast saabumist Aguas Calientesesse majutume hotellis ja transfeer templisse, kust algab meie esimene Machu Picchu tuur. 

Machu Picchu. Inkade loodud legendaarne “Kadunud Linn” on kahtlemata ajaloo üks paremini säilinud ja mõjuvaimaid arheoloogilisi leide. MP (inkade keelest tõlgituna Vana Tipp) tipust avaneb lummav vaade Urubamba jõe kanjonile ja orule, mille kaldad on kaetud lopsakate troopiliste taimedega. Kogu vaade on imeilus ning arvestades ajastut, on tegu Inkade impeeriumi suurima, võimsama ja haruldaseima loominguga. Meie ekskursioon viib meid Tsidadellidesse (väga hästi hoitud saladus, millest kellelgi polnud kaua aimugi), Main Plaza, Circular Tower, Sacred Sun Dial, Royal Quarters, Temple of Three Windows. Meelega ei tõlkinud, võtab aega õiged nimetused leida. Õhtul on võimalik linnas ringi vaadata ja nautida näiteks inka massaazi.  
Ööbimine El Mapi hotellis, Aguas Calietes. Õhtusöök hotellis.
18.OKT. Machu Picchu, Sun Gate. Stardime hotellist hommikul kl. 7:00 ja suund sama. Sun Gate asub 2850m kõrgusel ja sinna jõudmiseks kulub umbes 1,5 h matkamist. Kõrgus ja lõõskav päike teevad ülesande täitmisest meeldejääva elamuse. Ja avanev vaade on seda väärt!! Pärast SG võime vastavalt soovidele naasta kas linna või veeta veel u tunnikese MP-l. Õhtuse rongiga tagasi Cuscosse, ööbimine Los Portales hotellis.
19. OKT. CUSCO - PUERTO MALDONADO KL. 10:40-11:38 Pärast maandumist transfeer partneri kontorisse linnas, kuhu saame jätta kõik asjad, mida me džunglis ei vaja. Edasi liigume sadamasse, kus ootab meid laev ja džungi avastamine võib alata!! Pärast u 40min sõitu jõuame oma hotelli. Oluline infovahetus, lõunasöök ja kerge puhkus ning kl. 15:30 alustame esimese ekskursiooniga Amazonase vihmametsa. 2-3 tunnise ekskursiooni jooksul näitab ja räägib meile kohalik giid džungli puudest, kohalikest taimedest ning nende raviomadustest ja loodetavasti õnnestub meil ka kedagi juba kohata looma- või linnuriigist (kasvõi tuukanitki).. Pärast ekskursooni puhkus - bassein, massaaž, terrass, puhvet või kõik koos. KL.19:00 on soovijatel võimalus minna öisele ekskursioonile "Caiman safari", mille jooksul ehk näeme kaimaneid või muid kohalikke loomi. Õnne peab olema!
20. OKT. Äratus KL 05:30 ja pärast hommikukohvi snäkkidega algab ekskursioon Sandovali järvele. Kõigepealt umbes 20min paadisõitu jõel ja pärast seda u 3km matka järveni. Matka jooksul võime lisaks hiidpuudele kohata ahve, madusid, erinevaid linde. Eks giid aitab ka, aga silmad peaksid lahti olema ja kindlasti tuleb kasuks binokkel. Järve ääres istume sõudepaatidesse ja läheme otsima saarmaid, piraajasid, kaimaneid jt kohalikke elanikke. Hommikusööki sööme kohalikul puhkealal ja pärast seda edasi Ahvi saarele (Monkey island). Ahvi saarel elab 5 erinevat liiki ahve. Ahv kui kiskja, on muidugi uudishimulik ja harjunud inimestele lähenema. Selleks, et mitte hätta jääda, on vajalik kõike giidilt kuuldut järgida. Tagasi oma elukohas oleme u kl 13:30ks, peame lõunat ja puhkame. Kl 15:30 külastame kohalikke linnuvaatlustorne, millest üks on 20m ja teine 42m kõrgune. Lisaks satume tunnistajateks imeilusale päikeseloojangule. KL 20:00 õhtusöök.
21. OKT. KL 8:00 hommikusöök ja pärast seda kohaliku farmi külastus. Kohalikud demonstreerivad meile stiilinäiteid kohalikust kalapüügist, jahipidamisest ja käsitööst. Lisaks muidugi kõikvõimalike troopiliste taimede ning nende viljade lühikursus. Lõpuks sööme koos khaliku perega lõunat ja pärast seda tuleme tagasi Corto Maltes Amazoniasse u KL 14ks.
KL 15:50 Jalgsiekskursioon, mille käigus tutvustatakse meile kohalike 2 põhilist tegevust vihmametsas - Brasiilia pähkli kasvatust ja kautšuki kogumist. Ekskursiooni kestvus sõltub ilmast ja meie huvist ning soovidest.
KL 20:00 õhtusöök.
22. OKT. PUERTO MALDONADO - LIMA KL12:55-15:55 ehk alustame tagasiteed koju.

ÜLDINE INFO ja SOOVITUSED

  • Reisil osalemiseks on vajalik registreerumine Waterworld Expeditionis.
  • Reisi koordineerib Waterworld Expedition.
  • Waterworld Expedition jätab endale õiguse muuta hindu seoses tehtavate kulutustega.
  • Kalkulatsioon kehtib juhul, kui gruppi kuulub 16 inimest.
  • Väiksema grupi kogunemisel saab reis võimalikuks erinevatel tingimustel või jääb ära.
  • Kõikidele registreerunutele antakse jooksvalt infot hetke olukorrast.
  • Reisi toimumise kohta võetakse otsus vastu hiljemalt 15.detsemberil 2017.
  • Reisi mittetoimumisel tagastatakse ettemakstud summa.
  • Hilisemal vabatahtlikul reisist keeldumisel ettemakstud summat reeglina ei tagastata.
  • Lennud toimuvad lennufirmadega...
  • Kasulikud lingid: www.galapagosonline.com.
  • Kõikide küsimuste ning ettepanekutega olete teretulnud meilitsi või telefonitsi 5024341.

Waterworld Expedition